محمدعلی زرینه کفش، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف تهران بیان کرد: مواد رنگزا باکیفیت و خوب از ۳۰۰ سال پیش تا کنون از آلمان به ایران وارد می شد. اما به دلیل تحریم و افزایش قیمت ارز دیگر امکان واردات آن از این کشور وجود ندارد. اما با توجه به نوسانات بازار ارز طی چند ماه اخیر هزینه واردات این مواد بسیار افزایش پیدا کرد. این در حالی است که بالای ۹۰ درصد کلافهای نخ توسط مواد رنگزای واردات رنگرزی می شود.
وی افزود: گرچه هزینه رنگرزی هم افزایش قابل توجهی دارد، اما در حال حاضر تنها مشکل صنعت فرش افزایش هزینه رنگرزی نیست. نوسانات ارزی در بحث واردات ابریشم که تقریباً ۱۰۰ درصد نیاز کشور از طریق واردات تأمین می شود، تأثیر گذاشته است.
زرینه کفش ادامه داد: همین موضوع در بحث واردات کُرک و پشم نیز صدق میکند. در واقع بخش قابل توجهی از متریال تولید فرش وارداتی است که با افزایش نرخ ارز شاهد افزایش هزینه تولید فرش خواهیم بود.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف تهران در خصوص مهاجرت فعالان این حوزه و دلیل آن اظهار کرد: مهاجرت طراحان فرش از چند سال گذشته آغاز شد. متأسفانه از آنجایی که ایران قانون جهانی کپی رایت را نپذیرفت و فردی هم در بدنه دولت برای دفاع از این قانون فعالیت ندارد، این امر باعث شد کشورهایی همچون نپال، چین، هند، پاکستان، ترکیه و … از طرح فرش هایی ایرانی کپی برداری کنند. البته مرکز ملی فرش، تعدادی از طرحهای فرش ایرانی را به ثبت رسانده اما درباره دفاع از آن در مقابل کپیبرداری اقدامی انجام نداده است.
وی در پاسخ به اینکه چرا ما در زمینههای دیگر مانند مرمت فرش که ارزآوری خوبی هم دارد، اقدامی نکردهایم گفت: با توجه به اینکه واردات برخی از فرش ها به کشور ممنوع است ما مبادرت به ایجاد سامانه ای برای واردات فرش به جهت مرمت، تکمیل و شستشو نکردهایم تا در یک چارچوب مشخص فرشهایی که نیاز به مرمت دارند بتوانیم به کشور وارد کنیم. این در حالی است که کشوری مانند ترکیه در این زمینه گام های بسیار خوبی برداشته است. همین خلأ و بیتوجهی در ایران باعث شد تا ترکیه اقدام به جذب هنرمندان و مرمت کاران ایرانی کند. ترکیه با استفاده ابزاری از هنرمندان حوزه فرش سود اصلی را نصیب خود کرد.
زرینه کفش در اهمیت نقش دولت در این میان بیان کرد: به عنوان کسی که ۱۴ سال رئیس اتحادیه فرش، تولیدکننده برتر و فارغ التحصیل این رشته هستم و با چندین وزیر و رئیس مرکز فرش ارتباط داشتم، عنوان می کنم متأسفانه هیچ کدام از دولت ها برنامه ای برای توسعه صنعت فرش نداشتند. شاهد تغییر وزرای مختلفی بوده ایم، اما دریغ از اینکه یکی در حوزه صنعت فرش تحولی انجام دهد.
وی ادامه داد: در گذشته وزیر بازرگانی داشتیم، اما اکنون به وزیر صنعت، معدن و تجارت تغییر نام داده است. آنها تا توانسته اند نام ها را بزرگ کرده اند، اما در حوزه فرش حداقل کار کوچکی هم انجام نداده اند. متأسفانه نه تنها اثر مثبتی روی صنعت فرش نداشتند بلکه وارث خوبی هم برای ظرفیت فرش دستباف نبودند.
زرینه کفش تصریح کرد: از وزیر گرفته تا روسای مرکز فرش، هیچ کدام اقدامی برای صنعت فرش انجام نداده اند. حتی نتوانستند ظرفیت فرش دستباف را حفظ کنند. دولتمردان، نه تنها صنعت فرش را روبه جلو نبردند بلکه زمینه ساز نارضایتی صادرکنندگان، تولیدکنندگان، رنگرزها، بافنده ها، طراحان و … شدند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف تهران با ابراز تاسف از وضعیت صنعت فرش در حوزه تولید نیز گفت: تا میخواهیم تولید را شروع کنیم، بلافاصله مشمول مالیات و بیمه می شویم. نه تنها مسیر را برای تولیدکنندگان همواره نکردند، بلکه دست اندازی هم ایجاد می کنند. مسئولان از ضعف صادرات فرش ناراضی هستند. اما دستاندازها و خودتحریمی هایی را که ایجاد کرده اند مورد توجه قرار نمیدهند.
زرینه کفش در پایان تصریح کرد: با ادامه این شرایط شاهد مهاجرت تولیدکنندگان صنعت فرش نیز خواهیم بود