به گزارش اتاق ایران، محسن احتشام رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به عملکرد شورای گفتوگوی استان خراسان جنوبی و موضوعات در حال پیگیری توسط دبیرخانه این شورا، بر ضرورت ارائه راهکارهای عملیاتی جهت اصلاح دستورالعملها و بخشنامههای بانکی بهمنظور تسهیل سرمایهگذاری تأکید کرد.
احتشام، درسی و هشتمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی پیشنهاد کرد: اولویت پرداخت تسهیلات بهصورت مجزا در سه بخش کشاورزی، تجارت و صنعت لحاظ و در هر بخش روند پرداخت تسهیلات و بانک عامل مشخص شود.
احتشام همچنین تأمین تسهیلات سرمایه ثابت برای امکان نوسازی ماشینآلات و گسترش فعالیتهای اقتصادی واحدهای تولیدی بر اساس قانون نوسازی و بازسازی صنایع را خواستار شد.
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان در ادامه خواستار ارائه گزارش کمیسیون هماهنگی بانکهای استان در خصوص نسبت مصارف به منابع استان شد و بر لزوم رعایت عدالت در پرداخت تسهیلات تأکید کرد.
احتشام با اشاره به نقش صنایع کوچک در ایجاد اشتغال (به ازای هر ۱۰۰ میلیون تومان یک نفر اشتغال) گفت: در پرداخت تسهیلات این فاکتور مهم مورد ارزیابی قرار گیرد.
به عقیده وی، با تحقق این موضوع انگیزه سرمایهگذاری و کارآفرینی و ایجاد اشتغال افزایش پیدا میکند.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بیرجند نیز با بیان اینکه ۴۰۰ فقره تسهیلات از محل بند الف تبصره ۱۸ سال ۱۴۰۰ بوده که در سال ۱۴۰۱ پرداخت شده است افزود: حدود ۲۷۰ میلیارد تومان تسهیلات از این محل پرداخت شده است.
رمضانی افزود: از این میزان تسهیلات فقط ۷۵ فقره بالای یک میلیارد تومان بوده و این به آن معنی نیست که بانک پرداخت نکرده یا سازمان جهاد کشاورزی معرفی نکرده بلکه متقاضیان (بالاتر از ۵ میلیارد تومان) نتوانسته این تسهیلات را جذب کنند.
وی ادامه داد: از این ۷۵ فقره تسهیلات ۲۳ فقره بالای ۳ میلیارد تومان و فقط ۴ فقره بالای ۵ میلیارد تومان بوده است.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بیرجند به دو مشکل عدم جذب تسهیلات کلان در استان اشاره و تصریح کرد: صورتهای مالی حسابرسی شده و طرحهای توجیهی از مهمترین مشکلات در این زمینه بشمار میروند.
رمضانی افزود: برخی از بانکهای استان طرحهای توجیهی را داخل استان انجام میدهند ولی در برخی دیگر از بانکها باید یک شرکت طرح نویس در تهران این طرح را آماده کند که با توجه به اینکه زمان جذب تسهیلاتی تکلیفی محدود و روند گرفتن این طرح توجیهی زمانبر است واحدها از گرفتن این تسهیلات محروم میشوند.
وی ادامه داد: برای تهیه صورتهای حسابرسی شده و طرح توجیهی حداقل ۵ ماه زمان نیاز است و برای گرفتن تسهیلات بالاتر از ۵ میلیارد تومان باید صورتهای مالی حسابرسی شده به تأیید سازمان حسابرسی کشور برسد که فقط ۴۵ روز تا ۶۰ روز در نوبت تأیید قرار میگیرد.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بیرجند گفت: در سال ۹۸ سازمان امور مالیاتی شرکتهای بالای دو میلیارد تومان را به سازمان حسابرسی میفرستاد که این روند در حال حاضر به شرکتهایی که بالاتر از ۸ میلیارد تومان فروش ناخالص سالانه دارند، تغییر پیدا کرده درحالیکه بخشنامه بانک مرکزی همان ۵ میلیارد تومان سال ۹۸ باقیمانده و تغییر نکرده است.
وی افزود: درخواست ما این است که صورتهای مالی بهتناسب تورم افزایش یابد و حداقل ۲۰ الی ۳۰ میلیارد تومان شود و طرحهای توجیهی هم برداشته شده و بهصورت خلاصهتر توسط بانکها داخل استان نوشته شود.
محمدعلی زرنگ، دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای خراسان جنوبی در این جلسه افزود: منابع بانکهای عضو کمیسیون هماهنگی بانکهای استان تا پایان مهر پارسال، ۲۱۰ هزار و ۹۳۴ میلیارد ریال بوده و در پایان مهر امسال به ۲۸۶ هزار و ۴۰۱ میلیارد ریال افزایش یافته که نشاندهنده رشد ۳۶ درصدی است.
وی بیان کرد: ترکیب این منابع هم ۱۸ درصد جاری، ۱۲ درصد پسانداز، چهار درصد سایر، ۳۴ درصد بلندمدت و ۳۲ درصد کوتاهمدت بوده است.
دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای خراسان جنوبی با اشاره به مصارف بانکی استان گفت: در این خصوص ۱۹۰ هزار و ۵۰۳ میلیارد ریال در پایان مهر ۱۴۰۰ بوده که این رقم در پایان مهر ۱۴۰۱ به ۲۸۰ هزار و ۱۷۳ میلیارد ریال رسیده و ۴۷ درصد رشد داشته است.
وی افزود: این آمار نشان میدهد استان از همه منابع و ظرفیتها استفاده کرده و حتی بالاتر از نرم بانک مرکزی در زمینه پرداخت تسهیلات همراهی داشته است.
زرنگ به ترکیب مصارف و پرداخت تسهیلات در استان اشاره کرد و گفت: صنعت و معدن ۲۰ درصد، بازرگانی و صادرات ۶ درصد، خدمات و سایر ۲۴ درصد، کشاورزی ۲۸ درصد و مسکن و ساختمان ۲۲ درصد دریافت تسهیلات را به خود اختصاص دادهاند.
وی عنوان کرد: مطالبات معوق استان هم ۲.۴ درصد است که بانکهای کشاورزی، سپه و صنعت و معدن بیشترین حجم مطالبات را با توجه به حجم تسهیلات پرداخت شده، دارند اما نسبت به میانگین کشور حجم مطالبات بانکها پایینتر است
محمد دهجو، نماینده خانه صنعت، معدن و تجارت استان هم در این جلسه با اشاره به گزارش ارائه شده در خصوص میزان تسهیلات و پذیرش پروانه بهرهبرداری معادن بهعنوان وثیقه گفت: تعامل بانکهای استان برای پرداخت تسهیلات با معادن خوب نبوده چراکه گزارش ارائه شده نشان میدهد فقط یک معدن موفق به اخذ قرارداد شده است.
وی افزود: معدن بهغیراز توسعه ماشینآلات توسعه دیگری نمیتواند داشته باشد و علاوه بر این معادن ما توانایی خرید ماشینآلات نو را ندارند و تخصیص اعتبارات بانکها به ماشینآلات نو عملاً برای معادن کارایی ندارد.
وی ادامه داد: معادن ما برای واردات ماشینآلات موردنیازشان واقعاً در مضیقه هستند و بخش معدن استان خواستار لیزینگ ماشینآلات دست دو در استان است.
مهری دستجردی، سرپرست دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان جنوبی در این جلسه گفت: در جلسه گذشته شورای گفتوگو دو مصوبه در خصوص صنوف آلاینده شهرستانهای استان داشتیم و مقرر شده بود دفتر فنی استانداری در خصوص احصای درخواست فرمانداران شهرستانهای استان که برای انتقال صنوف آلاینده به خارج از شهر آمادگی دارند اقدام شود.
وی ادامه داد: پیرو مصوبه مذکور، مکاتبهای از سمت مدیرکل دفتر فنی استانداری به تمام فرمانداران شهرستانهای استان ارسال و با توجه به مدارک و بررسیهای انجام شده دفتر فنی اعلام کردند علاوه بر بیرجند، شهرستانهای بشرویه، قاینات و سربیشه مصوبات کارگروه امور زیربنایی اخذ شده و آمادهسازی سایت انجام شده یا در حال تکمیل است.
وی افزود: همچنین شهرستان نهبندان در حال پیگیری اخذ مصوبه کارگروه مربوطه است و موضوع تأمین اعتبار تکمیل زیرساختهای سایت با رعایت اولویت از طریق مصوبات سفر رئیسجمهور و منابع دیگر در دستور کار است.
میلاد صباغ، کارشناس دفتر فنی استانداری خراسان جنوبی نیز در این نشست گفت: طی مکاتباتی که انجام شد یکسری اطلاعات از فرمانداریها اخذ گردید که پس از بررسی مستندات به ترتیب چهار شهرستان استان در اولویت تأمین اعتبار قرار گرفته است.
وی با اشاره به پیشبینی مبالغ تأمین اعتبار در زمینه زیرساختها، آب، راه دسترسی، گازرسانی و برقرسانی و… گفت: اولویت نخست شهرستان بیرجند است که حداقل ۱۷۳ میلیارد تومان اعتبار برآورده شده است.
کارشناس دفتر فنی استانداری خراسان جنوبی اضافه کرد: اولویت دوم شهرستان قاینات در نظر گرفته شده که در فاز دوم ۲۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار و فاز اول که توسعه است هشت میلیارد تومان برآورد اعلام شده است.
وی تصریح کرد: شهرستان بشرویه در اولویت سوم سایت صنوف آلاینده قرار دارد که بر اساس برآورد انجام شده ۲۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.
صباغ اظهار کرد: برای سایت صنوف آلاینده شهرستان نهبندان بهعنوان اولویت چهارم، این شهرستان مصوبه کمیته فنی را اخذ کرده است و ۱۰ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده است که هنوز ریز اعتبارات مورد نیاز، ارائه نشده است.
وی یادآور شد: سایر شهرستانهای نیز اگر مصوبه کارگروه فنی را اخذ و سایت را آمادهسازی نمایند در اولویت قرار خواهند گرفت.
مهدی بهترین، شهردار بیرجند هم در این نشست گفت: در سایت صنوف آلاینده بیرجند ۲ هزار و ۶۷ قطعه زمین برای ساخت واحدهای صنفی در نظر گرفته شده که ۳۵۳ قطعه متعلق به شهرداری است.
بهترین افزود: مردم شهر بیرجند بیشتر از وجود صافکاریها و تعمیرکاران در خیابانهای عدل، شهید مصطفی خمینی و شهید فهمیده ناراضی هستند این در حالی است که بیشترین صدور پروانه ساخت برای واحدهایی ازجمله مصالح ساختمانی و مصنوعات فلزی صادر شده و باید برای انتقال صنوف آلاینده خیلی مزاحم تدبیر شود.
حمیدرضا یوسفی، رئیس هیأت مدیره شرکت تعاونی صنوف آلاینده بیرجند با بیان اینکه در مورد گازرسانی و راه دسترسی به سایت انتقال صنوف آلاینده مشکل داریم گفت: تاکنون تعداد زیادی از کسبه در سایت صنوف آلاینده مستقر شدهاند اما هنوز عملیات اجرایی راه دسترسی به این مکان آغاز نشده است.
در ادامه مدیرکل راه و شهرسازی استان به ارائه آمار و اطلاعات مربوطه پرداخت و هریک از فرمانداران شهرستانهای قائنات و نهبندان و معاون عمرانی فرمانداری بشرویه به ارائه توضیحاتی در خصوص وضعیت سایت صنوف آلاینده این شهرستانها، میزان اعتبارات مورد نیاز و تعداد متقاضیان پرداختند.
مهدی جعفری، مدیرکل جهاد کشاورزی استان با اشاره به مصوبات جلسه گذشته شورای گفتوگوی استان در خصوص صدور مجوز بارگاههای زرشک و پیگیری در سطح ملی و بهمنظور خروج استان از شمولیت تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی، باغی و زراعی و اعمال تبصره ۴ ماده یک این قانون (همانند روال گذشته) و رأی هیأت عمومی دیوان اعلام کرد: احیاء تبصره ۴ مطابق روال سابق مستلزم اصلاح قانون و هماکنون در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است.
جعفری در ادامه ضمن اعلام مکاتبه استاندار محترم خطاب به مقام عالی وزارت متبوع در خصوص تسهیل در فرآیند صدور مجوزها، به پیگیریهای دبیرخانه شورای گفتوگوی ملی و جهاد کشاورزی استان در خصوص سفر و بازدید میدانی مدیرکل حفظ کاربری اراضی کشور طی هفته جاری اشاره کرد و افزود موارد مطروحه و سایر پیشنهادات استان در این دیدار پیگیری خواهد شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی و آب اتاق بیرجند هم در این جلسه گفت: ما ۳ موضوع را در این زمینه به شورای گفتوگوی کشور ارسال کردهایم که تقلیل ۵ هزار مترمربع برای احداث بارگاههای به ۲۵۰۰ مترمربع بوده چراکه در گذشته هم مبنای بارگاههای زرشک همین متراژ بوده است.
خیریه افزود: اراضی کشاورزی در خراسان جنوبی اکثراً خرده مالکی است و تقاضای ما از شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی تصویب همین ۲۵۰۰ مترمربع بوده است.
وی ادامه داد: تقاضای ما این بوده که در باغات زرشک برای کاهش هزینههای کشاورزان و اینکه بتوانند رسیدگی بیشتری به باغات خود داشته باشند مجوز احداث مسکونی در کنار بارگاه زرشک هم داده شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع غذایی و آب اتاق بیرجند تصریح کرد: در روستاهایی که مردم محصول زرشک دارند بحث ویلا سازی مطرح نیست چراکه ویلا سازی متعلق به شمال کشور است که زمین پیدا نمیشود نه در این منطقه که تا زاهدان ۴ درخت هم پیدا نمیشود.
خیریه گفت: باید به کشاورز و زرشک کار کمک شود تا در کنار بارگاه زرشک خانه مسکونی هم احداث کند تا هزینه کارگری و نگهبانی او برای حفظ زرشک کاهش پیدا کند.
جواد اشرفی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی در این جلسه با بیان اینکه روند ایجاد زیرساختهای مختلف برق، آب و گاز در سایت صنوف آلاینده بیرجند مطلوب است و بهخوبی پیش میرود اظهار داشت: در شهرک صنوف آلاینده بیرجند، پست شبکه برق قوی هم در حال اجراست. شهرداری قول صدور مجوز حفاری طرح گازرسانی به سایت صنوف آلاینده را در اسرع وقت داده است.
اشرفی گفت: اجرای مسیر دسترسی به صنوف آلاینده به دلیل داشتن مالک شخصی کاری زمانبر است ولی در اولویت برنامهها قرار دارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برای پذیرش پروانه معادن بهعنوان وثیقه بانکی، جلسهای با حضور بانکهای متولی برگزار شده، بیان کرد: در این جلسه بانکهای متولی ۴۰ و ۵۰ درصد پروانه معدنی را بهعنوان وثیقه قبول میکنند.
وی با بیان اینکه همچنین ماشینآلات هم مشروط به نو بودن بهعنوان وثیقه توسط بانک قبول میشود تصریح کرد: معادن کاران میتوانند تسهیلات مورد نیاز خود را از محل اوراق گام تأمین کنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی از اختصاص هزار و ۲۸۵ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال خرد به خراسان جنوبی خبر داد و گفت: از این محل به هر متقاضی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت میشود. همچنین امسال از محل تسهیلات بند «الف» تبصره ۱۸، ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به خراسان جنوبی اختصاص یافته است.
اشرفی در پاسخ به انتقاد برخی افراد در خصوص نبود عدالت در پرداخت تسهیلات، گفت: تاکنون هیچ واحد تولیدی و صنعتی از یک محل دو دفعه تسهیلات دریافت نکرده مگر اینکه طرح توسعهای ارائه داده باشد.
وی از اختصاص ۴۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان از محل تبصره ۱۶ برای اصناف استان گفت و اظهار کرد: متولی و تصمیمگیرنده در خصوص پرداخت این منبع اعتباری سازمان صنعت، معدن و تجارت است.
جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی نیز در این جلسه گفت: مسئولان برای پیگیری مباحث تنها به شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اکتفا نکنند و جلسات تخصصی و موردی ذیل شورا را نیز برگزار کنند.
وی گفت: بهعنوان مصوبه این جلسه با محوریت معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری و رئیس اتاق بیرجند و عضویت دستگاههای متولی، جلسات تخصصی ذیل شورا در راستای رفع ابهام مسائل برگزار شود و موضوعات کلی و غیرقابلحل به شورا انتقال داده شود.
استاندار خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه مباحث مطرح شده در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی باید از جامعیت بالایی برخوردار باشد، عنوان کرد: مسائل ابتدایی و برخی مسائل خرد در جلسات تخصصی مورد بررسی قرار گیرد و موارد لازم به شورا منتقل شود تا در این شورا شاهد حلوفصل موضوعات کلان مطرح شده باشیم.
وی افزود: هرچه جلوتر میرویم، موضوعات و دستور کارهای شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی نسبت به گذشته جدیتر و فنیتر است اما انتظار میرود سطح موضوعات را ارتقا دهیم و اگر بر اساس خروجی این جلسات بتوانیم مجوز ملی برای حل برخی مسائل استان بگیریم، بسیار ارزشمند خواهد بود.
قناعت با تأکید بر اینکه باید همه استان را در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی ببینیم و مشکلات سایر شهرستانها هم در شورا مطرح شود گفت: برخی موضوعات و مسائل مطرح شده، فراگیر در همه شهرستانها بوده و برخی موضوعات خاص و استثنایی است که بررسی و ارائه راهکارها برای همه موضوعات در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به آغاز نهضت احیای واحدهای تولیدی در معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری با همکاری دستگاههای متولی، گفت: این اقدام خوب و ارزشمند است که انتظار میرود در جلسات بعدی برای آن وقت گذاشته شود.
قناعت افزود: در جلسات بعدی احیای واحدهای راکد یکی از موضوعات و دستور کار جدی ما در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی باشد تا هم گزارش و آمار خوبی از فعالسازی واحدها داشته باشیم و هم مشکلات واحدهای مسئلهدار در این شورا مطرح و مورد بررسی قرار گیرد تا شاهد احیای واحدهای راکد بیشتری در خراسان جنوبی در راستای رونق تولید باشیم.
وی با اشاره به سفر سفیر قرقیزستان در ایران به خراسان جنوبی که اوایل هفته آینده انجام خواهد شد، عنوان کرد: در جلسات با سفیر قرقیزستان ظرفیتهای استان بهخوبی توسط مسئولان متولی مطرح شود.
استاندار خراسان جنوبی گفت: بخش خصوصی، مسئولان دولتی و رسانهها به تبیین ظرفیتهای استان بپردازند تا این سفرها رهاورد خوبی برای استان داشته باشد، بازدید از ظرفیتهای اقتصادی و واحدهای تولیدی، دیدار با فعالان اقتصادی و بازدید از ظرفیتهای گردشگری از مهمترین برنامههای برنامهریزی شده در استان است.
وی ادامه داد: عدالت این نیست که در همه شهرستانها سایت انتقال صنوف آلاینده ایجاد شود، در این خصوص اولویت را باید به شهرهای دارای بیشترین مشکل و چالش بدهیم.
قناعت گفت: مشکل صنوف آلاینده در همه شهرهای استان موضوعیت ندارد و بیشتر در سه شهر استان مطرح است که حل مسائل مختلف در دستور کار قرار گرفته است.
وی روند ارائه زیرساختها در صنوف آلاینده بیرجند را خوب ارزیابی کرد و گفت: راه دسترسی سایت صنوف آلاینده بیرجند به دلیل یکسری مشکلات کاری زمانبر است اما در دستور کار استان قرار دارد.
استاندار خراسان جنوبی از معاونان اقتصادی و عمرانی خود خواست نشستی را با حضور دستگاههای متولی، شهرداریها و فرمانداران برای بررسی آخرین وضعیت انتقال صنوف آلاینده در شهرستانهای بیرجند، نهبندان، قاینات و بشرویه برگزار کنند.
وی گفت: در این جلسه محل تأمین اعتبار طرح انتقال صنوف آلاینده از اعتبارات ملی، استانی و مصوبات سفر دوم رئیسجمهور مشخص شود.
قناعت با اشاره به سایر موارد مطرح شده در این نشست ازجمله روند پرداخت تسهیلات و نحوه همراهی بانکها، همچنین شفافسازی و عدالت در پرداخت تسهیلات از سوی برخی اعضا گفت: اگر در این خصوص ابهام باشد، دستگاههای نظارتی فعال هستند و در این خصوص دغدغهای وجود نداشته باشد.