.تحمیل سیاستهای تکلیفی بدون عبرت گرفتن از اتفاقات سال ۱۴۰۰، بازار برنجهای داخلی و وارداتی را با شرایط بحرانی روبرو کرده است.
مسیح کشاورز دبیر کمیسیون واردکنندگان و تامینکنندگان برنج مجمع عالی واردات با اعلام این هشدار، افزود: متأسفانه متولیان بازار برنج، به مشاورهها و توصیههای فعالان بخش خصوصی توجه نداشته و بازار برنج را به سمت شرایط بحرانی هدایت میکنند.
وی ادامه داد: به دفعات و از مسیرهای مختلفی چون برگزاری جلسات در کمیسیون کشاورزی مجلس، مذاکره، نامهنگاری و حتی رسانهای کردن مباحث تلاش کردیم، مسولان دولت بالاخص وزارت کشاورزی را متقاعدکنیم تا در سیاستهای خود در حوزه صنعت برنج بازنگری کنند.
کشاورز با بیان اینکه تامین و عرضه توامان برنج وارداتی و داخلی، دو کفه ترازوی تنظیم بازار برنج هستند و تصمیمات کارشناسی نشده، علاوه بر آسیبی که برای مصرفکننده دارد، سرمایهگذاریهای انجام گرفته در حوزه تولید از جمله سرمایهگذاریهای کلان اعضای کمیسیون در بخش تولید برنج را به مخاطره میاندازد، توضیحداد: شش دهک جمعیتی کشور که در گروه اقشار کمبرخوردار قرار میگیرند مصرفکننده برنج وارداتی هستند و مراقبت از سفره ایشان حساسیت بیشتری دارد.
وی گفت: در سنوات نه چندان دور به دلیل متناسب بودن قیمت برنج و فاصله منطقی قیمت میان برنجهای تولید داخل و وارداتی، میزان عرضه و موجودی بازار عاملی موثر بر تقاضای مصرف بود، اما امروز به دلیل رشد جهشی و شکاف غیرمنطقی قیمت، توان خرید مصرفکننده، اصلیترین عامل در بازار برنج است و بارها این موضوع را به بازار داخلی نیز هشدار دادیم.
دبیر کمیسیون واردکنندگان و تامینکنندگان برنج مجمع عالی واردات اظهارداشت: متأسفانه نادیده گرفتن این اصل مهم و آدرسهای اشتباهی که برخی به دولت میدهند، سنگهای بزرگی پیش روی واردات قرار داده و با متوقف شدن واردات برنج آن هم در شرایطی که امسال تولید برنج رونق داشته و بازار در آرامش بود، قیمتها بر مدار صعودی قرار گرفت و به تبع آن تقاضا رشد منفی داشته و در نهایت رکود بازار برنج داخلی و کمبود در بازار برنج خارجی کشور را تهدید میکند.
وی با یادآوری اینکه از نیمه آبانماه ثبت سفارش برنج متوقف شد، گفت: با اتخاذ این تصمیم به متولیان بازار برنج هشدار دادیم که توقف واردات موجب افزایش قیمت برنجهای خارجی موجود توسط سودجویان میشود و بلافاصله پس از کمبود، آثار آن متوجه بازار محصولات داخلی خواهد شد و گرانی برنج ایرانی نیز اجتناب ناپذیر است.
کشاورز تصریح کرد: متأسفانه توجهی به هشدارها نشد و از یک سو ثبت سفارش برنج متوقف ماند و از طرف دیگر برنجهایی که پیش از این ثبت سفارش شده و یا حتی وارد کشور شده و در گمرکات متوقف شده بودند نیز به مشکلاتی برخوردند.
وی با اشاره به اینکه ثبت سفارش بخشی از این برنجها نیازمند ویرایش است تا مجوز ترخیص دریافت کنند، افزود: ویرایش ثبت سفارشهای قبلی مدتی به بنبست خورد و بخشی دیگر از خریدهای خارجی قبلی نیازمند انتقال ارز است که در این قسمت نیز تجار بلاتکلیف و سردرگم هستند.
دبیر کمیسیون واردکنندگان و تامینکنندگان برنج خاطرنشان کرد: از زمان متوقف شدن ثبت سفارش تا کنون شاهد افزایش قیمت برنجهای وارداتی هستیم و این رشد قیمت در مورد برنجهای ایرانی هم دیده میشود.
وی با یادآوری این مهم که حدود یک ماه دیگر بازار با رشد تقاضای مضاعف روبرو میشود، توضیحداد: نوروز امسال با حلول ماه مبارک رمضان همراه شده است و هر کدام از این دو عید بر رشد تقاضا در بازار برنج اثرگذار هستند.
کشاورز با بیان اینکه با توقف واردات برنج و اتمام برنجهای وارداتی موجود در کشور سفره شش دهک اول جمعیتی کشور در این دو عید از برنج خالی میماند، اظهارداشت: در حال حاضر افزایش قیمت موجب کاهش تقاضا در بازار برنجهای داخلی شده است و از طرفی گروهی در سطح عرضه به طمع سود بیشتر از فروش برنج خودداری میکنند که این اتفاق موجب تشدید رکود در بازار برنج میشود.
وی گفت: متأسفانه به این موضوع توجه نمیشود که قیمت فعلی برنج به اندازه کافی گران هست و تداوم این شرایط موجب جهشی قیمتی دیگر و رشد غیرمنطقی بهای برنج میشود.
دبیر کمیسیون واردکنندگان و تامینکنندگان برنج با اشاره به اینکه با افزایش مجدد قیمت برنج، خانوادههای بیشتری بضاعت خرید این محصول را از دست میدهند، افزود: آنهایی که به هر بهانهای خواستار توقف واردات شدهاند و بازار را به قرارگرفتن در شرایط کنونی هدایت کردهاند، خواسته و ناخواسته به تنظیم بازار برنج خیانت میکنند و باید پاسخگو باشند.
وی در خصوص آنچه در آینده نزدیک در انتظار یرنج ایرانی است، گفت: با کاهش تقاضا به دلیل گرانی برنج ایرانی، محصول در دست شالیکاران و تولیدکنندگان باقی مانده و خسارت سنگینی متوجه ایشان میشود.
کشاورز با بیان اینکه بار دیگر به مسولان و متولیان صنعت برنج هشدار میدهیم، نسخهای که برای بازار برنج تجویز شده، درمانگر نیست، اظهارداشت: از سیاستگذاران بازار برنج میخواهیم به تغییر گزینههای اثرگذار بر عرضه و تقاضای برنج توجه کنند و مطابق آنها برای این صنعت و بازار آن تصمیمگیری نمایند.
وی گفت: امروز شرایط اقتصادی خانوار ایرانی به گونهای است که توان اقتصادی ایشان تعیین کننده میزان و نوع تقاضا در بازار است و نمیتوان به ایشان تحمیل کرد که چه کالایی را خریداری کنند.
کشاورز در پایان متذکر شد: از کمیسیون کشاورزی مجلس، مسولان وزارت جهادکشاورزی و دستگاههای نظارتی میخواهیم در اسرع وقت برای اصلاح سیاستهای تکلیف شده در بازار برنج اقدام کنند و اجازه ندهند آرامشی که تا آبانماه در بازار برنج وجود داشته از بین برود و تحریمهای داخلی تجار را از پای درآورده و سفره هموطنانمان را خالی کند.
فهرست
جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ ۱۱:۴۸ ق٫ظ
فهرست
جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ ۱۱:۴۸ ق٫ظ
- دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۱
- ۸:۱۳ ب٫ظ
- بدون نظر
- کدخبر:5580
- حوزه: اتاق بازرگانی, تشکلها, کسب و کار
سایه سنگین بحران بر بازار برنج نوروز و ماهرمضان
- پربازدیدترین ها
- داغ ترین ها
فهرست
© کلیه حقوق این وبسایت متعلق به پردازش هوشمند علاءالدین میباشد.