غلامرضا صفرنژاد، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان چینی و بلور تهران گفت: مواد اولیه این حوزه در دو بخش مجزای چینی و بلور قرار دارد که در انتهای تولید ظروف بلوری، اوپال و کریستال آنچه باعث شفاف شدن بلور می شود کیفیت سیلیس است. از مدتی پیش اقدام به ساخت یک واحد فرآوری سیلیس به صورت دانش بنیان کردیم که نیاز کشور را به تولید سیلیس کریستال و اوپتیک برطرف خواهد کرد. به دلیل فراوانی مواد اولیه در کشور، تولید بلور انگیزه ایجاد کرده است.
وی اظهار داشت: به دلیل وجود تحریم ها تولیدکننده ما انگیزه و شوق و اشتیاق پیدا کرد که توسعه محصولات خود را افزایش داده و طرح توسعه برای این منظور تعریف کند. امروز در کشور واحدهای تولیدی قدرتمندی داریم که بازارها را کنترل می کنند و خوشبختانه این واحدها تماما توسط بخش خصوصی اداره می شوند. بخشی از آنها واردکننده و بخش دیگر تجارت چینی و بلور داشتند که در دوران تحریم جهش قابل ملاحظه ای را تجربه کردند.
صفرنژاد برخی از مهم ترین مشکلات موجود بازار چینی و بلور را تشریح کرد و گفت: اگر بخواهیم درباره چالش های این صنعت صحبت کنیم باید گفت در مرحله اول نیاز به مواد اولیه با کیفیت داریم که امیدواریم با راه اندازی واحدهای دانش بنیان به این هدف دست پیدا کنیم. در بحث تامین قطعات یدکی نیز چالش هایی داریم به این دلیل که اصالت این نوع ماشین آلات وارداتی است. به واسطه تحریم ها تامین این قطعات، انتقال ارز به فروشنده و ورود کالا به کشور سخت شده است. این درحالی است که گمرک کشور نیز با برخی سختگیری ها درباره ترخیص کالا، چالش هایی را در مقابل تولیدکننده قرار می دهد.
وی ادامه داد: مشکل دیگر این است که باید بپذیریم این محصولات در حال حاضر در سبد نیاز خانوار قرار ندارند. بنابراین یک نیاز ثانویه برای مردم محسوب می شوند. البته مردم تمایل به خرید بلور و چینی دارند، اما نیاز اصلی آنها در حال حاضر اجاره، مواد خوراکی، دارو و درمان است. پس با این شرایط تولیدکننده با چالش دیگری روبهرو می شود. از سوی دیگر تولیدکننده انتظار دارد که سرمایه در گردش را بانک ها به حمایت از تولیدکنندگان این دست از کالاها بدهند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان چینی و بلور تهران افزود: درباره نوآوری و شکوفایی صنعتگر ما وظیفه خود را بخوبی انجام داده و در مقابل این انتظار وجود دارد که از سوی سازمان های دولتی بخوبی حمایت شود، چرا که در این صورت از خروج ارز جلوگیری میشود و هم منشأ واردات ارز خواهد شد. کشورهایی مثل تاجیکستان، قزاقستان، ترکمنستان، عراق و پاکستان نیازمند محصولات بلور و چینی ایران هستند.
صفرنژاد در ادامه گفت: از سویی این کشورها از نوسان های ارزی ایران باخبر هستند. در این حال تولیدکنندگان ایرانی در پاره ای مواقع نمی توانند به آنها فروش ارزی داشته باشند؛ چرا که برخی از آنها به واسطه تسلط به زبان فارسی از کارخانه های ایرانی خرید ریالی انجام می دهند! بنابراین فروش این کالاها به صورت ریالی در قالب کالای صادراتی انجام می شود. این درحالی است که طبق قانون بانک مرکزی ۹۵ درصد ارز حاصل از صادرات باید به کشور بازگردد. این در حالی است که بانک مرکزی این دلار را با قیمت نیمایی برای تولیدکننده محاسبه می کند.
وی ادامه داد: حالا این سوال مطرح می شود که آیا تولیدکننده ایرانی از مشتری خارجی خود دلار دریافت کرده است؟ خیر .همان طور که پیش تر اشاره شد ریال دریافت کرده است. این تفاوت روی هر دلار ۱۰ هزار تومان خواهد شد که در نهایت از جیب تولیدکننده خواهد رفت به این دلیل که باید تعهد ارزی خود را انجام دهد. اگر شرایط حمایتی مناسب وجود داشته باشد تولیدکننده هیچ وقت سرمایه خود را به خارج از کشور منتقل نکرده یا به دیگر حوزه ها مثل مسکن و … وارد نمی کند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان چینی و بلور تهران در باره اثرات نوسان های ارزی بر بسیاری از واحدهای تولیدی گفت: وقتی نوسان ارزی در کشور وجود دارد و ارزش دلار نسبت به ریال بیشتر می شود انگیزه خرید کالا از ایران در میان کشورهای دیگر تقویت می شود. در این شرایط کارخانه دار و تولیدکننده ضرر می کنند. امروزه در کشور یکی از افتخارات تولیدکننده بلور و چینی این است که به تکنولوژی تولید محصول عاری از سرب دست پیدا کرده ایم. بنابراین اینقدر کیفیت محصول تولیدی در این حوزه زیاد می شود که در بازار توزیع، شیطنت هایی انجام می شود و این کالا را به عنوان خارجی به فروش می رسانند.
صفرنژاد درباره وضعیت قاچاق کالا در این حوزه نیز میگوید: قاچاق کالا در این بخش هم وجود دارد ولی خوشبختانه حجم آن زیاد نیست و در نتیجه روی این بازار اثرگذاری زیادی ندارد. اما اگر بخواهند این معضل را کنترل و برطرف کنند بهترین کار این است که بخش خصوصی را تقویت کنند تا تولید به شرایط مطلوبی برسد و قیمت آن بقدری متعادل شود که قاچاق دیگر به صرفه نباشد.
وی با بیان اینکه رکود تورمی تبدیل به مشکل اساسی بسیاری از بازارها شده است گفت: رکود در حال حاضر در بسیاری از بازارها وجود دارد. با نرخ تورمی که وجود دارد، به عنوان مثال یک سرویس غذاخوری که برای بسته جهیزیه خریداری می شود، امروزه با رشد بیش از ۱۰برابری قیمت روبهرو شده است. طبیعتا این شرایط در توان خریدار نیست و همین عاملی برای رکود بازار خواهد شد. باید توجه داشت که تولیدکننده هیچ دخل و تصرفی در افزایش قیمتها ندارد. ولی اگر بخواهیم از این شرایط رکود تورمی عبور کنیم یکی از راه های موثر و مهم آن این است که دستگاه های مختلف کمک کنند تا هزینه تولید پایین تر باشد.
وی ادامه داد: در این صورت قیمت نهایی کالا نیز متعادل تر شده و مصرف کننده توان و قدرت بیشتری برای خرید خواهد داشت و بازارها از رکود خارج خواهند شد. ما می توانیم برای برطرف کردن این مشکل و البته بسیاری از دیگر مشکلات تولید از ترکیه الگوبرداری کنیم؛ چرا که حمایت از تولید در این کشور بسیار بالاست. آنها متوجه هستند که اگر یک واحد تولیدی بیکار و تعطیل شود آسیب های متعددی به کشور وارد خواهد شد به همین دلیل دولت به تولیدکننده اعتماد و تلاش کرده شرکتهای بخش خصوصی در نمایشگاه های بینالمللی حضور داشته باشند. اما در مقابل در کشور ما به عنوان مثال اگر تولیدکننده ای قصد داشته باشد پروانه بهره برداری خود را تمدید کند با کوهی از مشکلات و بوروکراسی اداری مواجه خواهد شد.
صفرنژاد با اشاره به اینکه مشابه این مشکلات در حوزه های مالیات، بیمه تامین اجتماعی و سایر بخش ها نیز برای تولیدکننده وجود دارد افزود: در نهایت اینها چالش هایی هستند که باعث بالا رفتن قیمت تمام شده کالا خواهند شد. از سوی دیگر بخش زیادی از مدیران در ایران تجربه و اطلاعات مناسبی درباره حوزه ای که در آن حضور دارند ندارند. پس در این بخش باید فردی را انتخاب کنند که قبلا چالش های آن حوزه را تجربه کرده باشد.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان چینی و بلور تهران تصریح کرد: معتقد هستم اگر می خواهیم به یک اقتصاد پویا برسیم دولت باید به بخش خصوصی اعتماد بیشتری داشتهباشد و از پتانسیل های این بخش استفاده بیشتری شود. چرا کارآفرین هایی که در حوزه های مختلف صاحب تخصص هستند مورد توجه قرار نمیگیرند؟ وزیر صمت باید از اتاق های اصناف درخواست کند که این افراد را معرفی کنند تا درباره موضوعات مختلف با آنها مشورت شود.
صفرنژاد تاکید کرد: کارخانه های تولیدی این بازار هم مثل برخی دیگر در حال انباشت کالا هستند. بازار محصولات چینی و بلور دارای تنوع زیادی است. زمانی بود که ظروف چینی در کشور چند طرح بیشتر نداشت که معمولا طرح گل سرخی بودند؛ اما امروز با تنوع طرح مواجه هستیم. در اروپا لیوان های بلند برای مصارف نوشیدنی مرسوم است و تولید زیادی دارد؛ اما در ایران متفاوت است و لیوان های کوتاه تولید می شود. در حال حاضر بیشتر کارخانه ها که در حال تولید هستند به دلیل کاهش تقاضا در بازار از سوی مصرف کننده اقدام به انبار کردن کالاهای خود می کنند، چرا که فرصت های صادراتی زیادی هم پیش روی آنها نیست. بنابراین ما در کشور در بسیاری از بخش های تولیدی و بویژه لوازم خانگی با انباشت کالا مواجه هستیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان چینی و بلور تهران در خصوص حوزه بسته بندی نیز بیان کرد: البته صنعت بسته بندی در ایران با اینکه در سال های اخیر پیشرفت هایی داشته اما هنوز در سطح قابل قبولی نیست. به همین دلیل این مورد هم یکی از دلایل به فروش نرفتن کالا و در نتیجه انبار شدن آن در کشور است.
صفرنژاد در پایان درباره آینده این صنعت در ایران گفت: اگر تغییر اساسی در برخی شرایط تولید ایجاد نشود آینده این بازار بسیار نگرانکننده خواهد بود. باز هم تاکید می کنم کلید حل این مشکلات اعتماد بیشتر به بخش خصوصی خواهد بود