شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ۶:۵۵ ق٫ظ

شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ۶:۵۵ ق٫ظ

شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ۶:۵۵ ق٫ظ

۱۳ نحسی در بودجه ریزی اتاق بازرگانی ایران

به گزارش اتاق  شفاف، تدوین نظام بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد، شفاف، نظم‌پذیر و قابل نظارت موضوعی بود که در نشست مشورتی بودجه اتاق بر آن تأکید شد. در عین حال عملا موضوعات مطرح شده بیشتر شبیه به طرح ایرادت و ضعف های بودجه در سنوات گذشته بود که هر سخنران برای ان راهکاری ارائه داد.

 

۱-بودجه ها بدون پیوست و غیر شفاف بودند

حسین سلاح‌ورزی، شفافیت در اتاق ایران را یکی از مهم‌ترین برنامه‌های هیات رئیسه دوره دهم اتاق ایران عنوان کرد و گفت: اتاق ایران می‌خواهد انتشار صورت‌های مالی را به همراه یادداشت‌های توضیحی در منظر مخاطبان و افکار عمومی قرار دهد. مفهوم معکوس این نکته در واقع غیر شفاف بودن بودجه در گذشته است.

ساز و کاری شبیه بورس : ابوالفضل روغنی گلپایگانی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران نیز برای شفافیت بهتر در اتاق ایران پیشنهاد داد:برای  تدوین بودجه عملیاتی می‌توانیم از شرکت‌های بورس و کدال الگو بگیریم. مثلاً بودجه در پایگاه اتاق ایران منتشر شود و ساز و کاری شبیه بورس برای رصد بودجه اتاق ایران طراحی کنیم.

 

۲- نبود نظارت بر بودجه اتاق های شهرستانها

وی ادامه داد: به‌موجب قانون، درآمد سه در هزار و چهار در هزار متعلق به اتاق ایران است و در خصوص هزینه‌کرد آن، قانون‌گذار هرگونه نظارت را از اتاق ایران طلب می‌کند. از طرفی در قانون، اتاق‌های مشترک، اتاق شهرستان‌ها و تشکل‌ها شخصیت حقوقی مستقلی هستند. این دقیقاً محل تعارض است؛ همه مجموعه‌ها از اتاق ایران تأمین بودجه می‌شوند و بر اساس مصوبه هیات رئیسه چند دوره قبل، ۳۰ درصد و بعد ۴۰ درصد منابع سه و چهار در هزار اتاق ایران به اتاق شهرستان‌ها، اتاق‌های مشترک و تشکل‌ها تخصیص می‌یابد. اما به دلیل استقلال این نهادها، نظارت با دشواری مواجه است.

 

۳ – نبود بودجه عملیاتی

سلاح ورزی تصریح کرد: نحوه بودجه‌دهی باعث عدم توازن‌هایی شده است. ما می‌خواهیم سازوکاری آماده کنیم که اتاق‌های شهرستانی و اتاق ایران بودجه عملیاتی داشته باشند. همچنین اتاق ایران بر هزینه‌کرد، نظارت قانونی داشته باشد. برای همین برای اصلاح سازوکار بودجه‌ریزی به همفکری و راهنمایی نیاز داریم.

 

۴- بودجه بدون برنامه توسعه ای

هاشم علی‌صوفی، مدیر امور مالی اتاق ایران، در ادامه گفت: بودجه اتاق ایران در حوزه هزینه‌ها در دو بخش مصرف می‌شود: هزینه‌های جاری و بودجه برنامه‌ای یا عملیاتی که بر اساس برنامه‌های اتاق ایران، طبق قانون و اقتضای زمان و متناسب با پیش‌بینی‌های انجام‌شده در سطح اتاق ایران، اتاق‌های مشترک و اتاق شهرستان‌ها، تدوین و عملیاتی می‌شود.

او تأکید کرد: مسئله اصلی برنامه است. اگر برنامه توسعه‌ای تدوین شود، بودجه هم متناسب با آن تخصیص داده می‌شود.

 

۵- بودجه و برنامه بدون نظارت

کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران نیزگفت: قانون‌گذار می‌گوید اتاق ایران موظف است به‌درستی و کامل درآمد خود را از محل سه در هزار و چهار در هزار دریافت کرده و در چارچوب وظایف خود هزینه کند. در این مسیر باید اتاق ایران وظایف قانونی خود را به برنامه تبدیل کند و این برنامه‌ها و راهبرد به بودجه نیاز دارد و درنهایت بودجه و برنامه باید قابل نظارت باشد. مفهوم معکوس این توضیحات غیر قایل نظارت بودن بودجه فعلی و یا دستکم فاقد نظارت کافی است.

 

۶- برنامه ها پراکنده و فاقد زمان بندی است

رضا پدیدار، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران نیز گفت: لازم است بودجه توسط ذی‌نفعان قابل نظارت باشد. باید در این مسیر راهبردها به‌صورت تفکیک‌شده، مشخص شود نه به‌صورت پراکنده. شاخص‌ها باید قدرت اجرایی داشته باشند.

او ادامه داد: راهبردها باید از دل نهادها، تشکل‌ها و هیات نمایندگان بیرون بیاید. باید برنامه اتاق زمان‌بندی داشته باشد.

اتاق ایران برای سهولت کسب‌وکار سرمایه‌گذاری کند

 

۷- کم توجهی به سهولت کسب و کار و توسعه اقتصادی کشور

همچنین علیرضا محمدی دانیالی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران گفت: اتاق باید در رشد و توسعه اقتصادی کشور، سهولت کسب‌وکار، تشکل‌گرایی، سهیم باشد.

 

۸و ۹- بودجه متورم و هزینه کرد در خارج از محل های قانونی است

نادر طیبی، عضو هیات نمایندگان اتاق کرمان، گفت: یکی از ایرادات بودجه اتاق ایران، متورم بودن آن است. باید بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد باشد. برنامه‌وبودجه به معنای نظم‌دهی است و باید درآمدها در جاهایی هزینه شود که قانون مشخص می‌کند.

 

۱۰- کمک به شهرستان فاقد اصول مشخص است

وی افزود: کمک به اتاق‌های شهرستانی هم بر اساس کارکرد، معیار و اصول مشخص‌شده باشد. ضمن اینکه مشخص شود چقدر و بر اساس چه شاخص و معیاری به اتاق‌های شهرستان‌ها و تشکل‌ها بودجه داده می‌شود.

محمدجعفر فوده، نایب‌رئیس اتاق اصفهان نیز در این باره گفت: اتاق ایران باید بتواند بر برنامه عملیاتی و محل صرف بودجه اتاق شهرستان‌ها نظارت کند و نظارت بر بودجه اتاق‌های شهرستان‌ها لازم است

 

۱۱- خطای نگاه بنگاهی به مجموعه اتاق ایران

فرج‌الله معماری، رئیس اتاق سمنان، در ادامه گفت: نگاه بنگاهی به مجموعه اتاق ایران خطاست. برنامه اتاق ایران باید بر اساس مأموریت‌ها و هدف‌گذاری‌ها تدوین شود. مثلاً اتاق‌ها اهداف خود را مشخص کنند و بر اساس اهداف و برنامه ارائه‌شده، بودجه متناسب دریافت کنند.

 

۱۲- همه اتاق های کمیته های انتصاب و حسابرسی ندارند

عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: برای حکمرانی خوب به شفافیت نیاز داریم. باید به سمتی برویم که تمام اتاق‌ها کمیته های حسابرسی و انتصابات داشته باشند؛ این کمیته‌ها بسیاری از ابهام‌ها را رفع می‌کنند و اتاق‌ها باید به سمت خدمات‌محوری بروند و درنهایت جهت ارتقای وضعیت بنگاه‌ها و بهبود محیط کسب‌وکار هزینه شود.

 

۱۳- نظارت‌ها براساس معیارهای مشخص صورت نمی گیرد

ساسان شاه‌ویسی، دبیر کل اتاق ایران گفت: شفافیت منطقی‌ترین خواسته اتاق ایران در جهت ایفای درست نقش و وظایفش در مقابل ذی‌نفعانش است. در این مسیر باید از بازیگران موجود، اصلاح رویه‌ها، ایفای تعهدات در چارچوب استفاده شود.

او درباره تقویت جایگاه و نقش اتاق گفت: باید هزینه کرد اتاق ایران بر اساس معیار علمی و منطقی، کارا شود.

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها