رئيس اتحاديه فروشندگان فرش دستباف تهران:
رکود ۸۰ درصدي در بازار فرش دستباف/ خريدار خارجي را از دست داديم
مسعود سپهرزاد، رئيس اتحاديه فروشندگان فرش دستباف تهران خاطر نشان کرد: عدم تبليغ براي فرش ايراني در بازارهاي خارجي باعث شده است که نتوانيم محصول خود را به اين بازارها عرضه کنيم؛ فرش شناسنامه ايران است و ديگرکشورها نمي توانند مانند اقلام صادراتي مانند پسته و زغفران آن را بسته بندي و با نام کشور خود عرضه کنند.
وي با بيان اينکه ۷۰ درصد از مواد اوليه بافت فرش دستباف وارداتي است، گفت: بازار شناور شده است و فروشندگان نميتوانند خريداران را قانع کنند که روزانه قيمت فرش تغيير ميکند. در اين بازار فروشنده نيز تمايلي براي فروش کالا ندارد چراکه جنسي که فروخته است را بايد دوبرابر نرخي که فروخته خريداري و جايگزين کند.
سپهرزاد با اشاره به کاهش تقاضا براي خريد فرش ايراني از سوي مشتريان خارجي، گفت: فروشنده اگر جنس خود را نفروشد چگونه مي تواند هزينه هايي مانند بيمه، ماليات و حقوق پرسنل خود را تامين کند؟ جواني که با اميد به سرکار آمده است اگر اخراج شود به کف خيابان مي رود و مطالبات خود را بيان مي کند؟
وي در پاسخ به اين پرسش که به چه علت بازار خود را در بازارهاي خارجي از دست داديم، اذهان کرد: عدم تبليغ براي فرش ايراني در بازارهاي خارجي باعث شده است که نتوانيم محصول خود را در بازارهاي جهاني عرضه کنيم؛ فرش شناسنامه ايران است و اقلام ديگر صادراتي ما مانند پسته و زغفران به کشورهاي ديگر مانند اسپانيا مي روند و بعد از فرآوري و بسته بندي و به نام آن کشور عرضه مي شوند؛ اما فرش را نمي توانند بسته بندي و با نام کشور خود عرضه کنند از اين رو شرايط بازار ما اينگونه است.
سپهرزاد با اشاره به افزايش ۱۰ درصدي ماليات در هر سال تصريح کرد: سازمان امور مالياتي به رکود حاکم بر بازار توجه ندارد و فقط مي خواهد که از موديان ماليات دريافت کند. ماليات ستاني به يک منبع بزرگ براي درآمد دولت تبديل شده است.
رئيس اتحاديه فروشندگان فرش دستبافت تهران تصريح کرد: امروز شرايط اجتماعي کشور به سمتي رفته است که همزمان حق با مصرف کننده و توليدکننده است از يک سو مصرفکننده توان خريد اجناس با اين قيمت ها را ندارد و از سوي ديگر توليدکننده نمي تواند کالاي نهايي را با نرخ کم توليد کند.
سپهرزاد با انتقاد از عملکرد وزارت صمت در زمينه صادرات فرش، گفت: در ديداري که فعالان بازار با وزير صمت داشتند من به اين نکته اشاره کردم که وزارت صمت علاقه اي به فرش دستباف ندارد و خط قرمز بر اين صنعت کشيده است؛ چراکه اقدامي براي حل مشکلات اين صنعت انجام نمي دهيد صادرات فرش دستباف از سالانه ۲ ميليارد دلار در دهه۷۰ به ۵۶ ميليون دلار رسيده است.
وي با اشاره به خدمات قاليشويي در کشورهاي اروپايي، گفت: کشورهاي اروپايي مانند فرانسه، ايتاليا و آلمان بازار دوم فرش ايراني بودند؛ اما امروز آنها بيشتر متمايل به دريافت خدمات قاليشويي و شستن قالي شده اند.
سپهرزاد با بيان اينکه بازار فرش ماشيني هندي و پاکستاني در بازار اروپا زياد شده است، گفت: خريدار اروپايي اين پرسش را براي خود طرح مي کند که با چه منطقي بايد فرش ۲ هزار دلاري بخرد در صورتي که مي توانند نيازش را با فرش ۲۰۰ دلاري ماشيني تامين کند.
رئيس اتحاديه فروشندگان فرش دستباف تهران از کپي کردن نقشه هاي فرش دستباف توسط توليدکنندگان فرش ماشيني انتقاد کرد و افزود: چرا در ۱۰ سال گذشته تعداد توليدکنندگان فرش ماشيني در ايران زياد شده است چراکه آنها از رانت استفاده مي کنند؛ غرفه داران فرش ماشيني در نمايشگاه اخير ۷۰۰ ميليون تا ۱ ميليارد تومان براي تزيين غرفه هزينه کردند آيا آنها اين ميزان درآمد دارند؟ بدون ترديد پاسخ منفي است و آنها از رانت دولتي و ارز ۴۲۰۰ توماني دريافت مي کردند